Logo KIJC Main KIJC         Welkom op de site van de Klundertse IJsclub!
                    - opgericht december 1906 -



Vaantje

Het overzicht van seizoen 2012 - 2013

Schaatsavond Kunstijsbaan Breda, vrijdagavond 15 maart 2013.
Omdat er dit seizoen wel behoorlijke vorst is geweest maar de banen niet volledig geopend konden worden is een schaatsavond georganiseerd. Aan alle leden werd een uitnodiging bezorgd zodat men zich kon inschrijven en indien gewenst met de bus mee kon. Uiteindelijk hebben 104 leden gebruik gemaakt van de uitnodiging en is er lekker geschaatst die avond. Er is die avond een akelige valpartij geweest. Weliswaar niet een van onze leden maar niet minder vervelend. Deze persoon diende, uit voorzorg, met de ambulance afgevoerd te worden. Veel van onze leden maakten gebruik van de buitenbaan om een behoorlijk aantal rondes af te leggen. Ook de binnenbaan werd goed gebruikt. Om 10 uur stond de bus weer klaar voor vertrek. Een mooie afsluiting van dit seizoen.

Schaatsavond1 Schaatsavond2
Binnenbaan kunstijsbaan Breda en vertrek voor een ronde op de buitenbaan.

Cursus Natuurijsmeester, donderdagavond 14 maart 2013.
De Koninklijke Nederlandse Schaatsenrijders Bond (KNSB) biedt een cursus "Natuurijsmeester" aan. Deze cursus bevat veel nuttige informatie en wordt gegeven door een natuurijsmeester met veel ervaring op allerlei locaties in Nederland en zelfs daarbuiten. Het zou mogelijk zijn om de cursus in Klundert te volgen als voor voldoende deelnemers en een locatie gezorgd werd. We hebben daarop diverse ijsclubs benaderd en het resultaat was dat er zich 23 deelnemers hebben ingeschreven van de ijsclubs uit Willemstad, Lage Zwaluwe, Dinteloord, Venlo en Klundert. Den Hollander Bouwadvies heeft kosteloos de locatie "Witte Raaf" ter beschikking gesteld, waarvoor onze hartelijke dank! Deze cursus werd donderdagavond 14 maart van 19:30 tot 22:30 gegeven en we hebben hier toch een behoorlijk aantal interessante dingen geleerd zoals verantwoordelijkheden van ijsclubs, dweiltechnieken, maximale ijsbelasting bij diverse ijsdiktes, kwaliteit van ijs en innovaties op het gebied van materieel voor ijsclubs. Het was goed om onze kennis weer wat bij te spijkeren.

Bijgaand twee foto's om een indruk te krijgen van deze leuke training. Het ontmoeten van de bestuursleden van de andere ijsclubs was ook erg interessant. Het is goed om hier contacten mee te onderhouden.
CursusKIJC1 CursusKIJC2

Afscheid van bestuursleden, zaterdagavond 2 maart 2013.
Tijdens de jaarvergadering hebben Wim Dalemans en Frank Hofstede aangegeven het bestuur van onze club te zullen gaan verlaten. Zowel Wim als Frank zijn lang in het bestuur van onze club actief geweest, respectievelijk 25 en 16 jaar! Reden om van beide heren afscheid te nemen met een hapje en een drankje. Onze voorzitter heeft beide heren toegesproken. Daarnaast is Wim Dalemans benoemd tot erelid van de club. Kijk bij "Ereleden" voor een interview met hem.

Situatie van het ijs, dinsdagavond 22 januari 2013.
Vanmiddag en vanavond is de Vestkant geveegd. Alhoewel het ijs beter van kwaliteit had kunnen zijn is deze baan beschikbaar. Woensdag, donderdag, vrijdag en zaterdag nog flink koud, met 's-nachts zo'n -8 graden Celsius. Vanaf zondag wordt een periode van dooi verwacht. Dat is prima als de toplaag van het ijs dan smelt en het vervolgens weer flink gaat vriezen. Dan zouden we goed ijs kunnen krijgen. Op het Verlaat is het ijs achteruit gegaan, met name aan de kanten. Het ijs is hier niet dikker geworden.

Situatie van het ijs, maandagavond 21 januari 2013.
Er is weer veel sneeuw gevallen. De temperatuur om 10:00 was -0.5 graden Celsius, hele matige vorst. Overdag hadden we temperaturen net boven nul. Vanavond stonden er plassen op het ijs en deze werden gedurende de avond steeds groter. Bij de kanten van het Verlaat trap je door het ijs heen. Op het Verlaat zijn meerdere boringen gedaan. Het ijs is niet dikker dan 8 cm, aan de kanten 6 cm. Het ijs is van zeer slechte kwaliteit. Niet voldoende om het Verlaat te openen. Het ijs moet hier dan echt 12 cm dik zijn wil het geschikt zijn voor grote(re) groepen schaatsers. Op de Vestkant kan wel geschaatst worden maar deze baan is niet officieel geopend. Een deel van de baan is echter wel geveegd door ons. Het ijs is hier 8 tot 9 cm dik en erg hobbelig. Helaas is het ijs hier in het begin van de vorstperiode kapot getrapt....

2013-Foto1 2013-Foto3
IJsbaan op zondagochtend voor de sneeuwbui.

Meting van de ijsdikte op zaterdag 19 januari 2013.
Afgelopen vrijdag waren er gematigde temperaturen. Hierdoor heeft het ijs niet goed kunnen aangroeien. Conclusies:
Op de gedeeltes waar al ijs lag voor de sneeuwbui van afgelopen dinsdag (achter de Schanspoort)
- het ijs is hier erg slecht van kwaliteit en krap 7 cm dik.
Op de gedeeltes waar nog geen ijs lag voor de sneeuwbuien van afgelopen dinsdag.
- het ijs is hier goed van kwaliteit maar krap 5 cm dik.
Het is geen fijn bericht maar het is niet anders: NIET VOLDOENDE dik voor grote belastingen (meer dan 2 personen per vierkante meter). Zondag 20 januari zullen de ijsbanen NIET geopend zijn. Maandag zal een en ander opnieuw beoordeeld worden.

Meting van de ijsdikte op 17 januari 2013.
Maandag en dinsdag (14/15 januari) is veel sneeuw gevallen. Op dat moment was het ijs nog niet sterk genoeg. Hierdoor kon er niet geveegd worden en nu groeit het ijs onvoldoende aan. Het ijsoppervlak op de Vestkant is er heel slecht aan toe en is niet geschikt om op te schaatsen.
Vanavond is de dikte van het ijs op het Verlaat op vier plaatsen gemeten. Het ijs is slechts 4 a 5 cm dik en is relatief zacht. Dit komt doordat de helft van de dikte van het ijs opgevroren sneeuw is, fondantijs. Goed ijs heeft een donker en glasachtig uiterlijk. Het is nu melkachtig en bros.
Ook bij blijvende vorst zal dit niet snel verbeteren. Wat nodig is is een dikke laag water bovenop het ijs. We kijken dus uit naar een regenbui maar de verwachtingen spreken eerder over sneeuw dan regen.
Er kan nog helemaal niet gezegd worden wanneer er veilig met veel mensen geschaatst kan worden. We houden u op de hoogte.

Voorbereidingen 10 en 11 janauri 2013.
Het vriest! Op 10 januari hebben we de pomp opgehaald uit de loods en is gestart met het oppompen van water voor een ijsbaan aan de Vestkant. Ook op vrijdag 11 januari is water opgepompt. Het gras was vrij hoog aan de Vestkant omdat het gras bij milde temperaturen de afgelopen tijd toch nog is gegroeid maar er al te veel regenwater stond om te kunnen maaien. Als de vorst een beetje doorzet zal het opgespoten water op de Vestkant als eerste bevriezen. Wij houden u op de hoogte!

Pomp Water oppompen
Oppompen water aan de Vestkant voor ijsbaan.

Inspectie

Ledenvergadering.
De jaarlijkse ledenvergadering is gehouden op 3 januari 2013.
Kijk bij "Activiteiten" voor het verslag.

Site hosted by in2documents BV Klundert